Vi ste ovde:Naslovna»EVROPSKI GRADOVI»IZRAEL»IZRAEL - 01.03. - 06.03. - 6 dana / 4 noci

IZRAEL - 01.03. - 06.03. - 6 dana / 4 noci

SVETA ZEMLJA
6 dana (4 noćenja) – avionom
POLAZAK: 1. mart 2018. POVRATAK: 6. mart 2018.

 

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan (1.mart 2018.) BEOGRAD - TEL AVIV. Sastanak grupe kod INFO PULTA, pored šaltera za check in na aerodromu “Nikola Tesla” u 22.30 sati.
2. dan (2.mart 2018.) TEL AVIV – JERIHON – MRTVO MORE - VITLAJEM. Poletanje aviona za za Tel Aviv u 00.25 (JU 816). Sletanje aviona u Tel Aviv u 04.15 sati po lokalnom vremenu. Panoramsko razgledanje grada koji je osnovan na rubovima drevnog lučkog grada Jafa, i predstavlja jedan od najstarijih gradova na svetu, a pretpostavlja se da je star 4000 godina. Rastom grad je ubrzo obuhvatio u to vreme većinski arapsku Jafu. Tel Aviv i Jafa su 1950 godine spojeni u jednu upravnu jedinicu. Odlazak za Jerihon. Smatra se da je Jerihon jedan od najstarijih ako ne i najstariji stalno naseljeni grad na svetu. Arheološkim iskopavanjima ovde je otkriveno preko 20 naselja, a najstarije datira oko 9000 godina pre nove ere. Jerihon se pominje i u Starom i Novom zavetu, i to pod imenom „Grad palmi“. Grad je bio okružen bedemom sa kulama, tu je živelo najviše 1.500 stanovnika, dok danas ovde živi oko 20.000 ljudi. Brojnim istraživanjima i iskopavanjima koja se ovde izvode od 1868. godine, otkriveno je da su zidine grada podignute u 5 veku pre nove ere, da su stalno nastajala naselja, i da postoje ruševine iz raznih epoha. Odlazak do Mrtvog mora najslanijeg jezera na svetu sa svojim salinitetom koje je oko devet puta većim od saliniteta morske vode, u njemu život ne postoji osim vrlo otpornih mikroorganizama - bakterija. Odmor i kupanje uz jedinstveni doživljaj plutanja u slanoj vodi Mrtvog mora, uz posetu salonu čuvene kozmetike sa Mrtvog mora. Smeštaj u hotel. Večera. Noćenje.
3. dan (3.mart 2018.) VITLAJEM - JERUSLIM - VITLAJEM. Doručak. Odlazak za Jerusalim, grad koji je smešten na Judejskim brdima i star preko 4.000 godina. Osvajali su ga i razarali Egipćani, Vavilonci, Grci, Rimljani, Persijanci, muslimani, hrišćani, mameluci, Turci... Jerusalim, se sastoji od modernog dela i starog grada koji je opasan zidinama u koji je moguće ući kroz jednu od osam kapija, a podijeljen je na četiri nejednaka dela: muslimansku čevrt, hrišćansku četvrt, jermensku i jevrejsku četvrt. Jevreji grad zovu Jerušalajim ili "grad mira", hrišćani ga nazivaju Jerusalim, a muslimani Al Kuds ili Sveti grad. Celodnevno razgledanje Jerusalima od Maslinske Gore, mesta Vaznesenja Gospoda Isusa Hrista. Uz veličanstven pogled na duhovnu metropolu sveta, upoznaje se strukturu kvartova Starog grada, prostorni položaj lokaliteta koji će se obići, Kedron dolinu i drevnu jevrejsku nekropolu. Nastavlja se razgledanje ulicom Cveti, (poslednji Gospodnji ulazak u Jerusalim), Dominus Flevit (mesto oplakivanja Jerusalima), pored ruskog manastira Marije Magdalene čije zlatne kupole krunišu Getsiman. Silazi se do Getsimanskog Vrta i obilazi se: crkva Agonije, mesto Hristove molitve, Judinog poljupca i hapšenja. Nastavak obilaska pored Crkve Sv. Stefana arhiđakona, prvomučenika. Jesejeve doline i crkve Bogorodičinog Uspenja, grobnog mesto presvete Bogorodice. Nastavak obilaska Jerusalima: Brdo Cion: obilazak Sobe na spratu, mestu Tajne Večere, Davidov grob, crkva Bogorodičinog Usnuća. Kretanje kroz jevrejsku četvrt. Kretanje ulicom Via Cardo, najstarijom ulicom grada. Izlazak na prostor Zapadnog zida, Zida Plača, najveće jevrejske svetinje, podno Hramovnog Brega. Via Dolorosa, Nastavak kretanja kroz hrišćansku četvrt. Obilazak najveće Hrišćanske svetinje: kompleksa hramova i kapela koje okružuju Golgotu - mesto raspeća, Kamen pomazanja – mesto skidanja sa Krsta, grobno mesto Gospoda Isusa Hrista – mesto Vaskrsenja, Saborni Hram. Poseta i obilazak grčkog pravoslavnog hrama posvećen Rođenju Gospoda Isusa Hrista, najstarija očuvana hrišćanska crkva kao i Pećine Rođenja. Hram sv. Katarine, katolička crkva koja obeležava mesto Rođenja. Polje pastira i hram koji obeležava prvu objavu Rođenja. Povratak u hotel, Večera. Noćenje.
4. dan (4.mart 2018.) VITLAJEM - JERUSALIM – CEZAREJA – HAIFA - AKRA – GALILEJA. Doručak.Nastavak puta obalom Mediterana do Cezareje, panoramski obilazak nekada najveće luke Mediterana i punih šest vekova glavnog grada rimske provincije Judeje koji je osnovao car Irod dajući mu to ime da izrazi lojalnost rimskom imperatoru Cezaru Augustu. Cezareja je danas samo ruševina, a bila je sedište guvernera u kojoj je stolovao i Pontije Pilat. Iz Cezareje je apostol Pavle odveden u Rim da bi mu se sudilo i odavde je godine 66. nove ere buknula pobuna Jevreja protiv Rimljana posle koje su uništeni Jerusalim i drugi hram. Primorska Cezareja, takođe poznata i kao Palestinska Cezareja, antički grad i luka koju je krajem 1. veka p.n.e. sagradio Herod Veliki, tadašnji vladar Judeje, a čiji se ostaci nalaze na mediteranskoj obali današnjeg Izraela, na pola puta između Tel Aviva i Haife. Nastavak puta do Haife grada koji je izgrdjen na obroncima planine Karmel, istorija naselja obuhvata vise od 3000 godina. Haifa, danas najpoznatija luka Izraela, i jedan je od najlepših gradova u zemlji, a prepoznaje se po predivnim Bahajskim vrtovima sa zlatnom kupolom hrama koji se pružaju u dužini od jednog kilometra. Odlazak do Akre jedno od najstarijih kontinuirano naseljenih mesta na svetu. Stari grad Akre je 2001. godine upisan na UNESCO-v popis svetske baštine kao primer drevnog grada koji je kontinuirano naseljavan od vremena Feničana, Krstaša, pa sve do Osmanskog carstva u 19. veku. Nastavak puta do Galilejskog jezera ili Kineret koje je njegovo današnje službeno ime, inače najveće slatkovodno jezero na teritoriju Izraela. Jezero se nalazi 213 metara ispod nivoa mora, što ga čini drugim najnižim na svetu (na prvom je mestu Mrtvo more). Jezero se spominje u Jevanđeljima jer je tu Isus hodao po vodi, pozvao pet apostola, nahranio pet hiljada ljudi, a na brdu iznad njega održao je govor na gori. Smeštaj u hote. Večera. Noćenje.

5. dan (5.mart 2018.) GALILEJA – NAZARET – GORA BLAŽENSTVA – KAPERNAUM – GALILEJA. Doručak. Odlazak za jedno od najznačajnijih mesta koja se spominju u Bibliji - Nazaret. Reč je o gradiću Isusovog odrastanja i mestu po kojem je dobio ime – Isus Nazarećanin. Iako današnji Nazaret nema mnogo sličnosti s onim biblijskim, u njemu se nalazi mnoštvo, za hrišćane, posebnih mesta. Pravoslavni hram Arhanđela Gavrila, podignut na mestu Marijinog Izvora. Katedralni hram Blagovesti, veličanstvene i grandiozne arhitekture. Crkva pravednog Josifa. Odlazak na Goru Blaženstva, poznata po „propovedi na gori“ sa koje puca pogled na Tabhu i Kapernaum, mesta u kojima je Hristos dugo boravio i činio čuda. Hram Blaženstva je izgrađen 1937 godine i kupola je osmougaona i simbolizuje 8 blaženstva. Odlazak za Kapernaum. Obilazak arheološkog lokaliteta grada u kome je Hristos živeo, propovedao, isceljivao: Petrova kuća, Bela sinagoga. Odlazak do grčkog pravoslavnog manastira Sabora Svetih Apostola. Povratak u hotel. Većera. Noćenje.
6. dan (6.mart 2018.) GALILEJA - TEL AVIV – BEOGRAD. Doručak. Transfer do aerodroma u Tel Avivu. Poletanje aviona za Beograd (JU 811) u 13.50 sati Dolazak u Beograd u 15.55 sati.

 

U CENU PUTOVANJA JE URAČUNATO: avionski prevoz na relaciji Beograd – Tel Aviv – Beograd, transferi prema programu putovanja, smeštaj u hotelu kategorije tri zvezdice u dvokrevetnim ili dvokrevetnim sobama sa pomoćnim ležajem na bazi četiri polupansiona (samousluživanje), razgledanje gradova prema programu putovanja, usluge lokalnog vodiča i troškovi organizovanja putovanja.

Cena putovanja po osobi:

                       499 €

U CENU PUTOVANJA NIJE URAČUNATO: avio i aerodromske takse (oko 99 evra) u Beogradu i Tel Avivu (koje su podložne promenama i plaćaju se u dinarskoj protivvrednosti u poslovnici Putnik Travela), napojnice za lokalne vodiče i vozače koji su u ovom delu sveta obavezni (40 € po osobi za ceo boravak), ulaznice za lokalitete (oko 80 evra po osobi).

USLOVI PLAĆANJA I NAČIN PLAĆANJA
Cena putovanja iskazana je u evrima a plaćanje je iskljucivo u dinarskoj protivvrednosti, po prodajnom kursu Banke Intesa za strani efektivni novac, na dan uplate.
Gotovinsko placanje: Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju uplaćuje se akontacija u iznosu od 30% cene a najkasnije 20 dana pre polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 70%, do punog iznosa cene putovanja.
Čekovima gradjana:
- 30 % od ukupne cene putovanja uplaćuje se prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju
- 20 % od ukupne cene putovanja uplaćuje se najkasnije 20 dana pre polaska na putovanje
- 50 % od ukupne cene putovanja, putnici mogu uplatiti u 6 jednakih mesečnih rata, deponovanjem ličnih čekova gradjana,
a najkasnije 20 dana pre polaska na putovanje, sa datumima dospeća svakog narednog meseca.


SMESTAJ
Vitlajem: Nativiti Bells hotel 3*
Tiberias: Arcadia hotel 3*
Putnik Travel zadržava pravo zamene navedenih hotela sličnim hotelima, iste kategorije

VAŽNE NAPOMENE ZA PUTOVANJE
- Potrebno je najmanje 30 putnika za realizaciju ovog putovanja.
- Državljanima Srbije sa novim biometrijskim pasošima (važnost pasoša najmanje 6 meseci) nije potrebna viza za Izrael.
- Polisa zdravstvenog osiguranja je neophodna u zavisnosti od propisa zemlje krajnje destinacije. Agencija  preporučuje putnicima da pre polaska na ovo putovanje pribave polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja.

Organizator putovanja Putnik travel, licenca br. OTP 322/2010 od 18.02.2010,  subagent  MONOMOL TRAVEL.